Team building, na katerega vpliva umetna inteligenca

Kadrovska renesansa 21. stoletja: kako bo umetna inteligenca spremenila kadrovanje

Umetna inteligenca bo dodobra spremenila kadrovske prakse. Če jo bomo znali izkoristiti, bo ustvarila bolj povezano, uspešno in zadovoljno delovno okolje. Nam bo uspelo?

V današnjem svetu, v katerem je umetna inteligenca (AI) postala novi "buzzword", se pojavljajo vprašanja in dvomi o njenem vplivu na prihodnost kadrovanja. Ali gre za revolucionarni skok naprej v kadrovanju ali konec poklicne svobode? V TBAju vidimo AI kot veliko priložnost – za vse, ki jo bodo znali z ustreznim znanjem, proaktivnostjo in razvojem veščin izkoristiti. Kaj lahko pričakujemo, če hiter razvoj umetne inteligence povežemo s kadrovanjem?

Večja objektivnost in pravičnost pri izbiri kadrov

Umetna inteligenca omogoča bolj objektivno in pravično izbiro kadrov. Z zmožnostjo hitrega pregledovanja velikih količin podatkov in prepoznavanja pomembnih vzorcev AI napoveduje prihodnost, v kateri bo pregled prijav vedno koherenten in objektiven. Trenutni izbirni postopki prevečkrat temeljijo na intuiciji kadrovnikov ali prvem vtisu, ki ga ustvari kandidat. Umetna inteligenca bo omogočila, da se kandidate izbere na podlagi objektivnih faktorjev ter da se v upoštev vzame širok spekter podatke, ki jih zaradi kompleksne analize kadrovska služba sama ne bi bila zmožna ustrezno analizirati. Podjetja, ki bodo AI znala izkoristiti v svoje dobro, torej lahko pričakujejo poenostavljen postopek izbiranja ter izbor zaposlenih, ki dejansko najbolje ustrezajo ne le delovnim nalogam, ampak tudi kulturi, vrednotam in usmeritvi podjetja.

Izboljšano karierno izobraževanje

Stalno izobraževanje zaposlenih je eden ključnih napovednikov uspešnosti podjetja. Težava je, da je drago in organizacijsko zahtevno. Umetna inteligenca bo oboje spremenila; ustrezni nasveti in vsebine bodo vedno na voljo, program pa se bo avtomatsko prilagajal obstoječemu znanju in potrebam zaposlenih. Inovativna in proaktivna podjetja bodo torej z relativno majhnim vložkom zgradila umetnointeligenčno infrastrukturo, ki bo znanje kadrov dvignila na višjo raven.

Neomejena podpora brez neomejenega nadzora

Umetna inteligenca omogoča treniranje lastnih chatbotov, ki znajo 24 ur na dan odgovoriti na pereča vprašanja in dileme zaposlenih. Kadrovsko prilagojeni umetnointeligenčni pomočniki bodo tako izboljšali dostopnost in učinkovitost kadrovskih služb; zaposlenim bo ves čas na voljo strokovno usposobljena pomoč. Pri tem je pomembno, da se kljub razvoju umetne inteligence ohrani zasebnost in svoboda zaposlenih; tehnologija, ki se ne utrudi in ima velike sposobnosti procesiranja in prepoznave, se lahko uporabi tudi v namene pretiranega nadzora nad zaposlenimi – jasno pa je, da bo ta zelo negativno vplival ne le na zadovoljstvo, ampak tudi na pripadnost in ciljno usmerjenost zaposlenih. Podjetja, ki bodo znala ohraniti svobodno delovno okolje brez nepotrebnega nadzora in umetno inteligenco integrirati na plemenit način, bodo ustvarila zadovoljne zaposlene, ki imajo podporo vedno pri roki.

Pomoč ali nadomestek?

Branje o potencialnih revolucionarnih preskokih v kadrovanju seveda zbujajo tudi zaskrbljenost; bo AI kadarkoli nadomestil kadrovnike? V naši agenciji smo optimistični. Verjamemo, da umetna inteligence najbolje deluje v sinergiji z ljudmi – nami. Res je, da nam olajša mnoge opravke in razbremeni marsikateri oddelek, a se hkrati zdi, da bo del našega doprinosa še dolgo nenadomestljiv. Pomen medosebnih odnosov in toplega, človeškega pristopa so elementi, ki nam jih AI ne bo kar tako vzel. V novem svetu bomo ljudje ostali pomembni, najbolj pa bodo zacveteli tisti, ki so prilagodljivi, hitri, kritični in sodelovalni. Taki se bodo lahko izognili omejitvam samih tehnologij, se hitro prilagodili novostim in s pomočjo sodelovalnega odnosa z ekipo ohranili stalen pretok znanja.  

V naših team building programih se osredotočamo ravno na te lastnosti. Poudarjamo pomen človeškega dotika in medsebojnih odnosov, s pomočjo prilagojenih delavnic in aktivnosti pa spodbujamo razvoj veščin, ki presegajo tisto, kar lahko oceni ali ustvari katerikoli algoritem. Z razvojem teh lastnosti se trudimo zagotoviti, da tehnološka revolucija ne bo samo izboljšala naših delovnih mest, ampak tudi okrepila naše medčloveške odnose.

V prihodnosti kadrovanja ni vprašanje "ali", temveč "kako" bomo uporabili umetno inteligenco. Z izkoriščanjem njenih močnih področij, a hkratnim osredotočanjem na ohranjanje človeškega elementa, lahko skupaj ustvarimo bolj vključujoče, produktivno in zadovoljujoče delovno okolje.

 

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Slika ljudi, ki si med seboj zaupajo

Pet stvari, ki jih lahko naredite za povečanje zaupanja med zaposlenimi

Ženska z odprtimi rokami sprejema svet

Moč hvaležnosti na delovnem mestu

Team building, na katerega vpliva umetna inteligenca

Kadrovska renesansa 21. stoletja: kako bo umetna inteligenca spremenila kadrovanje

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.