Dobro vodenje vodi v timsko delo

Umetnost vojne in vodenje: kaj se lahko vodilni naučijo iz filozofije Sun Tzuja za doseganje optimalnega timskega dela

Več kot 2000 let staro kitajsko besedilo o vojaški taktiki je neverjetno aktualno za sodobne vodje.

Umetnost vojne in vodenje: kaj se lahko vodilni naučijo iz filozofije Sun Tzuja

Ena najbolj svetovno znanih literarnih del so kitajski zapiski Sun Tzuja z naslovom Umetnost vojne. Delo, ki je nastalo kot priročnik za vojaške poveljnike, je veliko več kot samo večerno branje za mlade generale – je poglobljen vpogled v človeško psihologijo, ki se ga enostavno aplicirati tudi na sodobno poslovno okolje. Moderne ”bitke” se ne bijejo na bojišču, ampak na prostem trgu. Sovražnik ni vojska druge države, ampak poslovna konkurenca. Zmage se ne merijo v osvojenem ozemlju, ampak v dobičku, inovativnosti in tržnem deležu. Čeprav je misel na vojno v povezavi s poslom za mnoge neprijetna – nihče si ne želi nasilja, povojne bede in izgubljenih življenj – je filozofija Sun Tzuja v osnovi izredno miroljubna. Ravno zaradi tega se vse bolj uporablja v naprednih poslovnih organizacijah, ki želijo doseči optimalno stopnjo timskega dela. 

Strategija v boju

Eno ključnih sporočil Sun Tzuja je, da je strategija pomembnejša od surove moči. Eden najbolj slavnih citatov je, da je umetnost vojne v tem, da sovražnika premagamo brez boja. Prava zmaga ni tista, ki smo jo dosegli za vsako ceno, ampak tista, ki smo si jo uspeli priboriti brez neposrednega spopada. Vloga vodilnega je glede na Sun Tzuja jasna; kot vodja si odgovoren za svoje podrejene, kar pomeni, da je od tebe odvisno, ali bodo strategije, ki jih implementiraš na vodilni poziciji, uspele ekipo pripeljati do zmage z minimalnimi žrtvami. Izkoristiti prednosti in izogniti se nepotrebnim tveganjem – to je sporočilo Sun Tzuja. Na ta način ne dosežemo le poslovnega uspeha, ampak tudi ohrajamo odličen timski duh; dober občutek je, če zaposleni razumejo, da jim želi vodstvo prihraniti nepotrebne bitke. 

Poznavanje sebe in sovražnika

Sun Tzu trdi, da je za uspeh potrebno tako poznavanje sebe kot sovražnika. Le vodilni, ki bodo do potankosti poznali močne in šibke plati svoje ekipe in poslovnega modela, hkrati pa na enakem nivoju razumeli tudi konkurenco, bodo lahko dosegli vrhunce poslovnega uspeha. Ali kot vodilni poznate svoje kompetence, se res zavedate pomena vrednot, ki ste si jih zastavili, imate vpogled v skrbi, upe in ambicije svojih zaposlenih? Kvaliteta timskega dela je odvisna od kvalitete vodenja, kvaliteta vodenja pa je odvisna od kvalitete vpogleda. Velik del bitke se odvija znotraj nas samih – imamo dovolj moči, da se zazremo v globino in si ustvarimo realno podobo, ne takšno, kot jo želimo videti?

Prilagodljivost pripelje do zmage

Sun Tzu izpostavlja tudi pomen prilagodljivosti. Že v času nastanka tega starodavnega besedila so se veliki filozofi in strategi zavedali pomena sposobnosti prilagajanja na spreminjajoče se okoliščine. Lahko si predstavljamo, da se v modernem visoko povezanem tehnološkem svetu spremembe dogajajo še veliko hitreje kot v petem stoletju pred našim štetjem. Ste kot vodilni dovolj fleksibilni, da se ažurno odzovete na ves čas spreminjajoče se okolje? Se zavedate svoje togosti na kritičnih področjih in se borite proti njej? Tu je pomembna tudi fleksibilnost ekipe; pomembno je dopuščanje velike stopnje avtonomije in hkratno soočanje ekipe z novimi izzivi, ki jo prisili, da stopi iz toge cone udobja. 

Relevantnost za sodobne vodje

Težko je verjeti, kako relevantno je v današnjem času besedilo, ki je nastalo v petem stoletju pred našim štetjem. Čeprav je svet zelo drugačen in priprava na vojno – hvala Bogu – ni ravno pogosta misel večine vodilnih, se boji še naprej odvijajo. Namesto na bojišču na prostem trgu, namesto z zunanjim sovražnikom znotraj nas samih. Načela mirne poti k zmagi, prilagodljivosti in pripravljenosti soočiti se z resnico so za vodilne bolj relevantna kot kadarkoli prej.

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Dobro vodenje vodi v timsko delo

Umetnost vojne in vodenje: kaj se lahko vodilni naučijo iz filozofije Sun Tzuja za doseganje optimalnega timskega dela

Management

Mikromanagement ubija korporativno kulturo

Chalkboard - employee engagement factors written on it

(Ne)zavzetost zaposlenih in kako jo izboljšati?

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.