Izbira prave ideje je izziv, skupina na sliki pa jo je izbrala!

Izvirne team building ideje: kako izbrati popolno aktivnost za vašo ekipo?

Izbira prave team building ideje za vašo ekipo lahko predstavlja precej velik izziv, saj je treba najti tisto, ki bo ustrezala značilnostim in željam udeležencev, hkrati pa dosegla zastavljene cilje. Preberite, kako bi se odločili mi!

Pomen team buildinga v organizacijah

Dobro organiziran team building ima zelo pomembno vlogo vlogo pri gradnji močnih in povezanih ekip. S pravilno zasnovo in izvedbo lahko team building aktivnosti povečajo sodelovanje, izboljšajo komunikacijo in okrepijo timski duh med zaposlenimi; tega ne potrjujejo le naše petnajstletne izkušnje, ampak tudi številne znanstvene raziskave. Čeprav pa je pomen team buildinga vse bolj razumljen in sprejet, se pogosto zatakne pri izbiri prave team building ideje.

Zakaj so pomembne prave team building aktivnosti?

Dobre team building aktivnosti omogočajo članom ekipe, da se bolje spoznajo, razvijejo zaupanje in izboljšajo svoje sposobnosti sodelovanja. Ključnega pomena je, da so te aktivnosti zasnovane tako, da ustrezajo značilnostim in potrebam udeležencev. Glavna lastnost dobrega team buildinga je ravno to, da za razliko od "piva in čevapov" (čemur ne moremo reči team building, ampak bolj ustreza definiciji "team bondinga") v dogajanje vključi vse ter hkrati spodbuja menjavanje vlog, kreativnost ter sproščeno reševanje rešitev, kar se potem prenese tudi v primarno delovno okolje.

Vrste team building programov

Obstaja več vrst team building programov, med katerimi najbolj izstopajo:

  • Kreativni programi: Kreativni team building programi spodbujajo ustvarjalnost, divergentno mišljenje in iskanje nepredvidljivih rešitev.
  • Aktivni programi: Aktivni team building programi vključujejo fizično aktivnost, pogosto pa pri njih najdemo tudi element zdrave športne tekmovalnosti.
  • Doživljajski programi: Doživljajski programi temeljijo na razvajanju čutov oz. uživanju v senzoričnih izkušnjah.
  • Glasbeni programi: Glasbeni programi inkorporirajo naravni povezovalni potencial skupnega ustvarjanja glasbe.
  • Dobrodelni "ESG" programi: Dobrodelni team building programi lahko sicer spadajo tudi v katerokoli od ostalih kategorij, a hkrati vključujejo element družbene ali okoljske odgovornosti. Pomoč soljudem in zavedanje širšega vpliva team buildinga vpliva na večjo motivacijo in vključenost udeležencev.

Izbira prave team building ideje je ključnega pomena

Vsaka vrsta programa prinaša svoje edinstvene prednosti in izzive. Pomembno je izbrati pravi tip glede na cilje in potrebe ekipe.

Pomen izbire prave aktivnosti glede na značilnosti udeležencev

Izbira prave aktivnosti je ključnega pomena za uspeh team buildinga. Aktivnosti morajo biti prilagojene glede na starost, fizične sposobnosti ter interese udeležencev. S tem se zagotovi, da se vsi člani ekipe počutijo vključene in motivirane za sodelovanje.

V tem kontekstu je potrebno še enkrat poudariti razliko med teambuildingom in teambondingom, ki sta dva različna koncepta timskih aktivnosti, ki pa ju pogosto zamenjujemo. Specifika team buildingov je, da zahtevajo aktivno udeleženost vseh, kar pomeni, da je nujno izbrati pravo aktivnost, v kateri bodo dejansko zmogli in hoteli sodelovati vsi.

1. Kreativne team building ideje

Kreativne ideje za izgradnjo ekipe so zasnovane tako, da spodbujajo ustvarjalnost in inovativnost udeležencev. Glavni namen teh aktivnosti je prebuditi kreativno žilico in omogočiti ekipam, da ustvarijo nekaj novega in edinstvenega. Te aktivnosti pogosto vključujejo umetniške projekte, ustvarjanje zgodb, oblikovanje in druge oblike ustvarjalnega izražanja.

Posebnosti kreativnih team building dogodkov

Dobro izvedena kreativna team building aktivnost lahko prinese številne koristi v delovno okolje. Spodbuja odprtost za nove ideje, izboljšuje reševanje problemov in podpira inovativnost. Kreativnost ni le za umetnike; vsak član ekipe ima potencial za ustvarjanje, kreativni team building pa to izpostavi, kar lahko vodi do boljših rešitev in novih pristopov k delu.

Prednosti kreativnih dogodkov za izgradnjo ekipe

Kreativne aktivnosti imajo svoje unikatne prednosti:

  • Spodbujanje inovativnosti: Udeleženci se naučijo razmišljati izven okvirov, kar jim zelo pomaga tudi pri delu.
  • Izboljšanje komunikacije: Kreativne naloge zahtevajo sodelovanje in izmenjavo idej, hkrati pa tudi prilagajanje in iskanje skupnih rešitev.
  • Povečanje motivacije: Uspešno dokončanje ustvarjalnih projektov krepi samozavest in motivacijo.
  • Vsestranskost: Kreativne aktivnosti za izgradnjo ekipe so primerne za vse udeležence, ne glede na njihove specifične veščine ali interese.

Konkretna ideja: Animirani film

Eden izmed najbolj zanimivih kreativnih programov za izgradnjo ekipe je izdelava animiranega filma. Pri tej aktivnosti udeleženci skupaj ustvarijo krajši animirani film. Tematika filma se lahko prilagodi naročniku, kar omogoča natančno prilagoditev potrebam naročnika in specifikam tima. Ustvarjanje filma vključuje različne faze, kot so pisanje scenarija, risanje in izredovanje likov, animacija in montaža, kar zahteva tesno sodelovanje celotne ekipe ter dobro delitev delovnih nalog glede na naravna močna področja udeležencev.

2. Aktivne team building ideje

Aktivne team buildina ideje so odličen način za spodbuditev timskega dela skozi telesno aktivnost. V današnjem svetu, kjer veliko časa sploh v službi preživimo v sedeči poziciji, je fizična aktivnost ključnega pomena za sprostitev in izboljšanje splošnega počutja.

Prednosti aktivnih team building aktivnosti:

  • Praktičnost in zabava: Aktivne timske aktivnosti so zabavne in ponujajo praktične izzive, ki udeležence spodbudijo k sodelovanju.
  • Prilagodljivost: Te aktivnosti se lahko izvajajo na različnih lokacijah, pogosto pa je možna izvedba tako v naravi kot v notranjih prostorih.
  • Skupinska dinamika: Aktivni team buildingi prek telesne aktivnosti spodbudijo "športno sodelovanje" med člani ekipe in pomagajo graditi medsebojno zaupanje ter komunikacijo.

Pomembno je upoštevati, da morajo te aktivnosti ustrezati vsem udeležencem. Prekomerna telesna aktivnost morda ne bo ustrezala vsakomur, zato je treba izbrati takšne dejavnosti, ki so prilagojene fizičnim zmogljivostim vseh članov ekipe.

Za koga je primeren aktiven team building?

Aktivne team building aktivnosti so primerne za ekipe, ki iščejo dinamičen način za krepitev povezav med člani. Vendar je pomembno biti pazljiv na možne pasti:

  • Fizične omejitve: Nekateri udeleženci morda ne bodo mogli sodelovati zaradi fizičnih omejitev ali zdravstvenih težav.
  • Raven pripravljenosti: Aktivnosti morajo biti zasnovane tako, da ustrezajo različnim ravnem telesne pripravljenosti. Dober aktiven team building bo vseboval različne bolj in manj aktivne vloge, da bodo lahko vsi udeleženci sodelovali in se počutili vključeno.

Konkreten primer: Timodrom

Timodrom je odlična izbira za aktivni team building program. Udeleženci se med seboj pomerijo v različnih aktivnih timskih izzivih, kar zagotavlja zabavo in zdravo tekmovalnost. Program vključuje različne dinamične naloge, ki spodbujajo sodelovanje, hitro razmišljanje in fizično aktivnost.

3. Doživljajske team building ideje

Doživljajske team building aktivnosti so usmerjene v razvajanje čutov udeležencev. Gre za programe, ki združujejo spoznavanje novih okusov, tradicij, kulinarične zapuščine ali estetike izbrane lokacije. Udeleženci se preizkusijo v izzivih, ki jih dopolnjujejo senzorični užitki.

Prednosti doživljajskih team building aktivnosti:

  • Univerzalna priljubljenost: Te aktivnosti so priljubljene med veliko večino udeležencev, saj praktično vsakdo uživa v novih okusih in doživetjih.
  • Širjenje obzorij: Spoznavanje novih kultur in tradicij bogati posameznike, skupno uživanje pa krepi njihovo skupinsko dinamiko.
  • Nadgraditev "uživancije": Gre za nadgradnjo tega, da bi ekipo peljali na dobro večerjo, piknik ali pokušanje vin, saj bo dober doživljajski team building poleg razvajanja čutov vključeval tudi delitev vlog, izzive ter povezovalne aktivnosti, ki bodo vključile vse udeležence.
  • Primernost za vse: Doživljajske team building aktivnosti so idealne za skupine, ki želijo manj fizične akcije, a vseeno iščejo zabavne in poučne dejavnosti, ki bodo povečale timsko kohezivnost.

Konkreten primer: Štiri esence

Udeleženci se najprej učijo o zgodovini slovenskega pivovarstva skozi vrsto zabavnih izzivov. Sledi degustacija različnih piv iz pivske fontane, kjer lahko udeleženci preizkusijo raznolike okuse in načine priprave piva. Program tako premeteno združi tako izzive in skupinske dejavnosti kot razvajanje čutov in pridobivanje novega znanja, kar zagotavlja globljo timsko povezanost.

Pozor, pri izbiri doživljajskih team buildingov se najbolj enostavno zgodi, da se osredotočimo le na uživanje in pozabimo na povezovalne elemente. Da se temu izognete, priporočamo dobro poznavanje ključnih elementov pri organizaciji team buildinga, ki so zapisane tudi v našem priljubljenem blog prispevku.

4. Glasbene team building ideje

Glasbene team building ideje vključujejo skupno ustvarjanje glasbe, kar ima neverjetno povezovalno moč. Ko udeleženci od začetnega "škripanja" počasi potujejo proti uglašeni glasbeni skupini, se ustvari povezovalna moč, ki jo je zelo težko doseči z ostalimi team building dogodki. Čeprav se na prvi pogled zdijo te programi mnogim skoraj strašljivi, je navdušenost udeležencev nad končnim rezultatom praktično garantirana; res redko se zgodi, da se kdorkoli ob koncu programa ne smeji do ušes. Skupno ustvarjanje glasbe pač omogoča povezavo na resnično osnovni ravni; vsak udeleženec doprinese svoj delček, da je celota potem res nekaj posebnega.

Prednosti glasbenih team building aktivnosti

Med ključnimi prednostmi glasbenih team building aktivnosti je ravno globoka povezanost med udeleženci, ki jo glasba izpostavi. Vsak udeleženec prispeva svoj delček, celota pa preseže vsa pričakovanja. Glasbeni team building dogodki zelo jasno izpostavijo, kaj lahko naredimo kot skupina, če smo pravilno uglašeni, hkrati pa nas opomnijo, da smo del nečesa večjega in nas zbudijo iz pretirano individualističnega mišljenja.

Čeprav lahko pri glasbenih programih pričakujemo malo odpora udeležencev na začetku (predstavljajte si, da v roke prvič dobite violino, koncert pa je čez dve uri!), izkušnje kažejo, da bodo do konca vsi navdušeni in nasmejani do ušes. Glasba prebuja čustva in spodbuja sodelovanje, kar vodi k boljšemu razumevanju in komunikaciji znotraj ekipe.

Konkreten primer: Harmonija strun

En izmed izjemnih glasbenih team buildingov je program Harmonija strun. V tem programu udeleženci dobijo violine in se v nekaj urah naučijo osnov igranja, da lahko potem skupaj zaigrajo Pachbelov kanon. Izkušen glasbenik jih vodi skozi celoten proces učenja, od začetnega spoznavanja instrumenta do zaključnega nastopa. Po začetnem šoku sledi evforija, ko se cviljenje počasi prelevi v lepo harmonijo.

Povezovalna moč glasbenih team building idej torej ni le v učenju igranja inštrumenta, temveč predvsem v globokem občutku skupnosti in sodelovanja, ki ga te aktivnosti vzbudijo med udeleženci.

5. Družbeno odgovorne team building ideje

Pod družbeno odgovorne team building ideje spadajo programi, ki pozitivno vplivajo na okolje ali družbo. Pri dobro zastavljenih "ESG" programih se udeleženci zavedajo, da ne gre le za "PR potezo", temveč za resničen individualni doprinos k pomembnim spremembam.

Prednosti družbeno odgovornih team building aktivnosti

  • Večja motivacija in zagnanost: Udeleženci se zavedajo, da ima njihovo delo resnični pomen in pomaga ljudem ali planetu, kar vodi v večjo motiviranost in zagnanost pri izvajanju timskih nalog.
  • Primernost za raznolike skupine: Družbeno odgovorne programe se da izvajati z raznolikimi skupinami, še posebej pa so primerni za manjše skupine, kjer pomembna udeleženost in motiviranost vseh.
  • Idealno za napredna podjetja: Podjetja, ki stremijo k boljši prihodnosti in se zavedajo svoje odgovornosti zanjo, bodo našla v teh programih odlično priložnost, da zaposlenim pokažejo pristnost svoje zavzetosti.

Konkretna ideja: Narišimo nasmeh

Program Narišimo nasmeh združuje zabavne izzive s konkretnim družbeno odgovornim dejanjem. Udeleženci prek izzivov pridobijo pripomočke, s katerimi narišejo nove igre na tla vrtčevskega igrišča, kar otrokom polepša preživljanje časa na prostem. Ta družbeno odgovoren program združuje napete izzive, sodelovanje, delitev vlog, umetniško izražanje in konkreten prispevk k lokalni skupnosti.

Zaključek

Izbira prave team building ideje prinaša številne prednosti za organizacije, pravi program pa bo imel dolgoročen pozitivni učinek. Nekaj konkretnih pozitivnih učinkov dobrega team building dogodka vključuje:

  • Izboljšanje komunikacije: Dobre aktivnosti za gradnjo tima spodbujajo odprto komunikacijo med člani tima, kar vodi v večjo sodelovalnost.
  • Motivacija in kreativno razmišljanje: Dober team building dogodek bo dvignil motivacijo udeležencev ter spodbudil njihovo kreativno razmišljanje, kar se bo odražalo tudi v večji učinkovitosti v delovnem okolju.
  • Fizično in duševno zdravje: Team buildingi prispevajo k izboljšanju telesnega in duševnjega zdravja, saj združujejo zabavno sprostitev in pravo mero fizične aktivnosti.
  • Zaupanje v delodajalca: Sodelovanje v dobrih team building programih pri udeležencih krepi občutek, da "skrb za zaposlene" ni le prazna floskula.

Če boste pri iskanju prave ideje za team building ali pri njeni realizaciji potrebovali pomoč, vam z veseljem priskočimo na pomoč. Petnajst let izkušenj in stalno stremenje k odličnosti vsake izvedbe zagotavlja, da boste z našo agencijo res dosegli zastavljen cilj. Kontaktirajte nas; se že veselimo sodelovanja!

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Skupina ljudi, ki predstavlja dobro timsko delo, je ravno prispela na vrh gore.

Timsko delo in kako ga izboljšati: globalna situacija in praktični nasveti

Team building za podjetja se zaključuje, udeleženci pa so navdušeni

Team building za podjetja: je resnično učinkovit?

Mentorica mentorira svoja mlada zaposlena

Timsko delo: Kako mentorstvo in dober vodja vplivata nanj

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.