Team building za podjetja se zaključuje, udeleženci pa so navdušeni

Team building za podjetja: je resnično učinkovit?

Team building za podjetja ima dokazane pozitivne učinke za posameznika in organizacijo: izboljšano produktivnost, sodelovalnost in zadovoljstvo zaposlenih. Jih boste znali izkoristiti?

1. Team building za podjetja: kaj pravi znanost

Team building za podjetja postaja vse pomembnejši del sodobnega poslovnega okolja. Preden se poglobimo v to, kaj o njem pravi znanost, je smiselno razčistiti eno stvar: team building je proces gradnje tima, ki ga lahko sproži dober team building dogodek. V tem članku govorimo o znanstveno podprtih učinkih team building dogodkov, ki lahko sprožijo proces team buildinga ali gradnje tima. Čeprav je beseda team building v zadnjih letih izgubila pomen procesa gradnje tima, v svojem delu še vedno vztrajamo pri jasnem razlikovanju; dober dogodek sproži proces gradnje tima. V tem članku govorimo o dobrih in znanstveno podprtih praksah team building dogodkov - prepričani smo, da boste z njihovo pomočjo uspeli najti team building program, ki po sprožil gradnjo tima.

Če so še pred leti mnogi verjeli, da za team building dogodek šteje tudi pivo po koncu službe, je danes ozaveščenost o pomenu dobrega team building dogodka že veliko večja. Samo druženje s sodelavci ni dovolj - dober team building dogodek je proces oblikovanja in krepitve timskih odnosov ter izboljšanja sodelovanja med zaposlenimi preko skrbno načrtovanih aktivnosti. Če poenostavimo, so team building dogodki vse načrtovane in premišljeno zastavljene aktivnosti, ki spodbujajo timsko delo in proces gradnje tima (ki je po mnenju mnogih supermoč 21. stoletja). Dober timski dogodek bo pomagal sprožiti proces ustvarjanja uglašenega in zadovoljnega tima, dober tim pa bo prek timskega dela povečal zadovoljstvo zaposlenih, izboljšal komunikacijo in povečal produktivnost.

Kaj je team building dogodek in ali dejansko deluje?

Team building dogodek vključuje niz aktivnosti, ki jih izvajamo z namenom izboljšanja delovne dinamike in krepitve vezi med člani ekipe. Čeprav so vse aktivnosti dodobra premišljene in večkrat preizkušene, niso nujno kompleksne - team building sestavljajo tako enostavni Ice breakerji kot kompleksne refleksije in usmerjena izobraževanja. Pri organizaciji team buildingov zagovarjamo celosten pristop, ki temelji na razumevanju specifičnih potreb udeležencev - za nekatere bo dobro zastavljen aktivni športni dogodek, kot je Timodrom, odlična izbira, drugi bodo imeli več od počasnejšega, a bolj kreativnega in komunikacijsko naravnanega dogodka, kot je Animirani film. Univerzalnega recepta ni - obstajajo pa številne študije, ki potrjujejo dolgoročne pozitivne učinke dobro zastavljenega team buildinga za podjetja.

Team building za podjetja: ima dokazan pozitiven učinek?

Znanstvene raziskave dokazujejo, da ima team building lahko tako za podjetja kot za zaposlene zelo pozitiven in dolgoročni učinek. Nekaj pomembnejših izsledkov iz raziskav dolgoročnih učinkov team buildingov pripenjamo kar na začetku:

  • Izboljšana produktivnost in učinkovitost: Fabi in Akinseinde (2022) sta ugotovila povezavo med team building dogodki in pravočasnim dokončanjem projektov.
  • Okrepljeno sodelovanje in zaupanje: Raziskave kažejo na to, da lahko team building dogodek zmanjša količino konfliktov ter izboljša komunikacijo med člani ekip (Akinade in Obiekwe, 2023).
  • Povečano zadovoljstvo z delom: Ulabor, Akande in Abiodun (2020) omenjajo povezavo med team building dogodki in zadovoljstvom zaposlenih.

Cilj tega članka je bralcem predstaviti, kaj vse se da doseči z dobro zastavljenim timskim dogodkom. Naša misija je, da pomagamo ljudem, da skupaj delajo bolje - upamo, da vam bo tale blog zapis dal čim več idej, kako to doseči. Čeprav smo že ničkolikokrat bili priča pozitivnim učinkom timskih dogodkov, smo se odločili, da se tokrat obrnemo k znanosti in najdemo raziskave, ki jasno in znanstveno potrjujejo naša opažanja. Lahko rečemo, da znanost v tem primeru potrjuje, kar so nam že dlje časa govorili naši instinkti - team building dogodki delujejo!

Team building za podjetja ima znanstveno podprte učinke, ki so predstavljeni v infografiki, ki ponavlja glavne ugotovitve spodnjega besedila.

 

2. Vpliv team building dogodkov na organizacijsko uspešnost

2.1 Izboljšana produktivnost in učinkovitost

Team building dogodek ima lahko velik vpliv na produktivnost zaposlenih in splošno učinkovitost v podjetjih. Timsko delo prispeva k pravočasnemu dokončanju projektov in splošni produktivnosti organizacije - kar je odlična novica za vse, ki imate težave z doseganjem rokov ali nizko motivirano delovno silo.

Raziskava: Povezava med team building dogodki in pravočasnim dokončanjem projektov (Fabi & Akinseinde, 2022)

Študija, ki sta jo izvedla Fabi in Akinseinde (2022), je raziskala povezavo med timskimi dogodki in pravočasnim dokončanjem projektov. Team building dogodek vodi do višje timske kohezivnosti, večja timska kohezivnost pa se povezuje z boljšimi rezultati pri doseganju rokov. Ta raziskava jasno pokaže, da bo dobro zastavljen timski program prek povečane timske kohezivnosti še dolgo pozitivno vplival na produktivnost zaposlenih in uspešnost podjetja.

2.2 Okrepljeno sodelovanje in zaupanje

Team building za podjetja lahko spodbuja odprto komunikacijo in spodbuja gradnjo novih in poglobitev obstoječih vezi, kar sta v svoji raziskavi ugotovila Fabi in Akinseinde (2022). Prek tega team building za podjetja zboljšuje odnose, okrepi sodelovanje in zaupanje. Ugotovitev je sploh pomembna zaradi tega, ker bo dober timski dogodek prek spodbujanja odprte komunikacije in utrjevanjem vezi med sodelavci pripomogel tudi k boljšemu in bolj efektivnemu reševanju konfliktov v ekipi.

Koristi timskega dela se torej ne omejujejo le na povečano produktivnost; dolgoročni učinki rednih team building aktivnosti prispevajo k boljši organizacijski kulturi. Team building za podjetja tako postane ključni dejavnik pri oblikovanju uspešnega in povezanega kolektiva, povezan in uspešen kolektiv pa bo poskrbel za to, da bodo cilji pravočasno doseženi, organizacija pa čim bolj konkurenčna.

3. Psihološki učinki team buildinga na zaposlene

3.1 Povečano zadovoljstvo z delom in zavzetost: kako pomaga team building za podjetja?

Team building za podjetja ima jasen pozitiven učinek na psihološko blagostanje zaposlenih. Obstajajo različne raziskave, ki potrjujejo obstoj pozitivne korelacije med team buildingom za podjetja in različnimi psihološkimi dejavniki. Ena pomembnejših nedavnih raziskav je študija Ulaborja, Akandeja in Abioduna (2020). Njihova analiza je pokazala močno povezavo med team buildingom in povečanjem zadovoljstva pri delu. Rezultati so bili neizpodbitni: velika večina anketirancev se je močno strinjala, da team building dogodki pozitivno vplivajo na njihovo produktivnost in zadovoljstvo pri delu.

Raziskava je pokazala tudi pomembnost delovne zavzetosti. Zavzeti delavci bodo bolje opravljali svoje naloge, hkrati pa bodo tudi bolj motivirani za dosego skupnih ciljev podjetja. Dober dogodek bo vplival na zadovoljstvo, zavzetost, občutek pripadnosti in osebne odgovornosti zaposlenih. Argument, da gre le za nadležen strošek, je že zdavnaj ostal v preteklosti.

3.2 Učinki team buildinga na delovno okolje in kulturo podjetja

Raziskave dosledno potrjujejo, da team building učinek ne zajema zgolj izboljšanja počutja in psihološkega blagostanja posameznikov, temveč ima tudi pomembno vlogo tudi pri oblikovanju pozitivnega širšega delovnega okolja in krepitvi delovne kulture v podjetju (Ulabor idr., 2020). Boljše delovno okolje in krepitev kulture se v glavnem zgodi kot posledica boljšega poznavanja sodelavcev, ki se odraža v večjem zaupanju med zaposlenimi. Zaposleni, ki si medsebojno zaupajo, bodo na primer veliko bolj verjetno prosili za pomoč, ko jo bodo potrebovali, bolj verjetno pa bodo tudi delili svoje ideje, podpirali sodelavce in zaznali, kdaj ostali člani tima potrebujejo njihov input. Team building za podejtja lahko torej poenostavljeno razumemo kot platformo za boljše medsebojno spoznavanje, kar vodi v večje zaupanje med zaposlenimi.

Pozitivno delovno okolje je bistveno za zmanjšanje stresa na delovnem mestu. Zmanjšan stres prispeva k višji motivaciji in zavzetosti zaposlenih, saj se zaposleni počutijo bolj podprte in cenjene (Akinade in Obiekwe, 2023; Obiekwe idr., 2021). Ko zaposleni na primer sodelujejo v skupinskih dejavnostih, ki spodbujajo reševanje problemov in kreativnost, se povečuje njihova samozavest ter občutek pripadnosti podjetju.

Team building aktivnosti poleg tega spodbujajo razvoj kolektivne identitete in skupinskih vrednot, kar je ključno za krepitev pozitivne organizacijske kulture. S tem se izboljšuje tudi zadovoljstvo pri delu, saj se zaposleni počutijo bolj povezane s svojimi sodelavci in z misijo podjetij (Ulabor idr., 2020).

Ključni elementi team buildinga, ki jih omenja znanstvena literatura in naj bi največ prispevali k doseganju dolgoročnih pozitivnih učinkov, so (po Akinade in Obiekwe, 2023):

  1. Jasno opredeljeni cilji: Vsaka ekipa mora imeti skupne cilje, ki jih člani delijo in se z njimi identificirajo. To pomeni, da se vsak član ekipe "podpiše" pod skupne cilje dogodka, kar krepi občutek pripadnosti in odgovornosti.
  2. Komplementarne veščine: Učinkovite ekipe so sestavljene iz članov, ki imajo različne, a dopolnjujoče se veščine. To omogoča, da ekipa deluje kot celota in izkorišča različne sposobnosti svojih članov za dosego skupnih ciljev. Dober team building dogodek bo vključeval raznolike aktivnosti, ki bodo spodbujale delitev vlog in komplementarno sodelovanje.
  3. Medsebojna odgovornost: Člani ekipe morajo biti odgovorni drug do drugega in do skupnih ciljev. Ta dinamika povečuje zaupanje in sodelovanje med člani ekipe, kar je ključno za uspeh. Vsak dobro zasnovan timski program bo sestavljen tako, da bo končni uspeh mogoč le, če bodo k njemu prispevali vsi udeleženci. Zavedanje tega bo ekipo motiviralo in zbudilo občutek individualne odgovornosti do skupine.

Učinkovit team building za podjetja je ključ do ustvarjanja harmoničnega in produktivnega delovnega okolja, kar potrjujejo številne raziskave.

3.3 Zmanjšanje stresa in izgorelosti: kako team building za podjetja zmanjšuje stres

Team building učinek na zmanjšanje stresa in izboljšanje psihološkega blagostanja zaposlenih je bil predmet številnih raziskav. Ena izmed ključnih študij je nedavno pokazala, da team building za podjetja zmanjšuje stres na delovnem mestu in povečuje splošno zadovoljstvo pri delu. Redne in kvalitetno izvedene team building aktivnosti pozitivno vplivajo na psihično stanje udeležencev in zmanjšujejo simptome izgorelosti (Ulabor idr., 2020).

Kaj se dogaja v ozadju? Team building aktivnosti zaposlenim omogočajo, da se sprostijo in razbremenitev od vsakodnevnih delovnih obremenitev, kar vodi v izboljšanje splošne motivacije in zavzetosti zaposlenih.

Kaj lahko naredite, da izboljšate psihološko blagostanje zaposlenih?

Znanstvena literatura poudarja pomen kvalitetnih team building aktivnosti. To pomeni, da samo organiziranje prostočasnih aktivnosti med delovnim časom ne bo vedno prineslo pozitivnih učinkov, ki jih omenjamo tu; sami radi rečemo, da so takšne aktivnosti team bonding, ne team building. Na srečo lahko v znanstveni literaturi najdemo kar nekaj konkretnih in praktično izvedljivih nasvetov, ki vam lahko pomagajo organizirati dogodke, ki bodo dejansko dosegli to, kar želite z njimi doseči.

  1. Redno načrtovanje team building aktivnosti: Uvedite redne team building dogodke, ki so skrbno načrtovani in usklajeni z interesi zaposlenih. To lahko vključuje delavnice, športne aktivnosti ali kreativne delavnice, ki omogočajo sprostitev in socializacijo. Pozor - pomembno je, da ne uberete lahke poti "piva in čevapov" - organizacijo se velikokrat splača prepustiti nekomu, ki zna organizirati dogodek, od katerega boste res nekaj odnesli. Redne in kvalitetne team building aktivnosti bodo pomagale zmanjšati stres in izboljšati splošno zadovoljstvo pri delu (Ulabor idr., 2020).
  2. Osredotočite se na kakovost in raznolikost aktivnosti: Izberite različne vrste team building aktivnosti, ki spodbujajo sodelovanje, komunikacijo in kreativnost. Upoštevajte različne preference zaposlenih, da zagotovite, da se vsakdo počuti vključeno in motivirano, a se hkrati ne bojte aktivnosti, ki udeležence (pod dobrim vodstvom) potisnejo iz cone udobja. Harmonija strun je na primer dogodek, kjer skupno premagovanje strahov in konformnosti prinese res izvrstne rezultate. Kakovostno izvedene aktivnosti bodo pozitivno vplivale na psihično stanje udeležencev in zmanjšale simptome izgorelosti.
  3. Spodbujajte odprto komunikacijo in refleksijo: Po vsaki team building aktivnosti organizirajte si je dobro vzeti čas za refleksijo; pri TBAju jo vključimo v vsak program, kjer je to mogoče. refleksivne seje, kjer lahko zaposleni delijo svoje izkušnje in občutke. Ta ritual omogoča iskreno deljenje občutkov, ki spodbuja zaupanje med člani tima, hkrati pa tudi omogoča, da se vodstvo seznani z morebitnimi težavami ali izzivi, s katerimi se zaposleni srečujejo. Odprta komunikacija bo pripomogla k izboljšanju motivacije in zavzetosti zaposlenih.

Dober team building za podjetja bo ustvaril zadovoljno, povezano in produktivno ekipo

4. Team building dogodki kot orodje za inovacije in reševanje problemov

Team building dogodki, ki sprožijo proces gradnje tima, imajo ključno vlogo pri spodbujanju kreativnega mišljenja znotraj organizacij. Skozi strukturirane aktivnosti, kot so Go Team, se člani ekipe soočajo s situacijami, ki zahtevajo iznajdljivost in inovativne pristope. Zakaj je to pomembno? Znanstveni članki (npr. Ulabor idr., 2020) potrjujejo, da team building aktivnosti, ki vključujejo reševanje problemov in kreativne izzive, spodbujajo člane ekip, da razmišljajo izven ustaljenih okvirjev in razvijajo inovativne rešitve. Hkrati literatura omenja, da izboljšana komunikacija med člani tima - zelo pogost efekt team buildinga - posredno vodi do večje produktivnosti in lažjega reševanja kompleksnih problemov. Če si ekipa zaupa in med sabo deli izzive in ideje ter zna ustrezno razdeliti vloge glede na močna področja članov, bo reševanje kompleksnih poslovnih izzivov jasno potekalo veliko bolj gladko.

Kreativno mišljenje

Team building aktivnosti ustvarjajo okolje, kjer kreativnost zaposlenih dobi prosto pot, kar dobro utemeljijo tudi različne znanstvene raziskave (npr. Ulabor idr., 2020; Akinade & Obiekwe, 2023). Da team building za podjetja spodbuja sodelovanje in odprto komunikacijo, smo že zapisali. Posledica tega je, da se člani ekip v varnem okolju lažje osredotočijo na reševanje problemov in prosto generiranje idej brez strahu pred kritiko. Sodelovalnost in zaupanje vodita do večje odprtosti v ekipi, ta pa omogoča prosto izražanje idej in konstruktivno sodelovanje.

Reševanje kompleksnih problemov

Dobro zastavljen team building dogodek bo izboljšal sposobnost udeležencev za soočanje z realnimi kompleksnimi poslovnimi izzivi - kar potrjujejo tako naše izkušnje kot znanstvena literatura. Team building za podjetja, ki je zastavljen na pravi način, bo vključeval simulacije in interaktivne igre, ki bodo na eni strani spodbudile razvoj strateškega mišljenja, hkrati pa bodo udeležence naučile tudi precej o prilagodljivosti. Ko se ekipa na team building dogodku ukvarja z izzivom, ki spominja na poslovnega, se hitro pojavijo različne ideje, udeleženci pa se prek interakcije z ostalimi naučijo precej o usklajevanju idej, iskanju najboljše rešitve in sistematični implementaciji. Dober team building event bo vključeval korake, kot so postavitev ciljev, preverjanje razumevanja, prepoznavanje ovir in sledenje napredku - vse to so koraki, ki se pojavljajo tudi v poslovnem svetu, a jih udeleženci lahko prej dodobra zvadijo v varnem zavetju team buildinga. Številni naši dogodki - na primer tudi naša Formula 1 - so zastavljeni tako, da udeležence spodbudijo k strateškemu razmišljanju, usklajevanju in soočanju s spremembami, izzivi, ki so v poslovnem okolju še kako pogosti.

Je delo vedno delo?

Pri TBAju vse od začetkov svoje programe temeljimo na prepričanju, da je trdo delo ali "grindanje" le (majhen) del enačbe pri poslovnem uspehu. Številne revolucionarne ideje se porodijo med sproščenim druženjem ali sproščanjem. Ideja, da je team building za podjetja "trdo delo", po našem mnenju torej ne drži. Ker udeleženci uživajo in poglabljajo vezi, pa še ne pomeni, da se ravno na dogodku ne bodo porodile za vaše podjetje revolucionarne ideje. Sploh kreativno delo - kamor spadajo tudi revolucionarne ideje, ki lahko popolnoma prerodijo vaše podjetja - ne poteka linearno. Dolgi akumulaciji idej sledi "aha" trenutek, ko se v trenutku vse poveže. Te trenutki se bodo redko zgodili v fazi poglobljenega vnašanja podatkov v Excel - pogosto pa jih lahko sproži občutek povezanosti, komuniciranja in sproščanja, k čemur težimo z marsikaterim od naših programov.

V svoji filozofiji nismo edini, uporablja pa jo marsikatero neverjetno uspešno podjetje. Da ne zaidemo preveč s teme tega članka, lako na primer omenimo Google, ki svoje zaposlene spodbuja, da del svojega delovnega časa posvetijo sproščanju ali projektom po lastni izbiri. Ta praksa je pripeljala do razvoja mnogih uspešnih produktov - Gmail, v osnovi lahkotna prvoaprilska šala, je na primer genialnosti, ki se skriva v sproščenem delu in druženju. Bo ravno naslednji dober team building dogodek predstavljal trenutek, ko se v vašem podjetju rodi takšna ideja?

Team building za podjetja in izziv sproščene kreativnosti

Team building dogodek bo pogosto spodbudil kreativnost v vašem timu - pa naj bo to zaradi občutka povezanosti in sprejetosti ter posredne odsotnosti strahu pred deljenjem idej, zaradi sproščenosti, ki bo omogočila "aha" trenutek ali zaradi izboljšane komunikacije, ki bo prek izmenjave idej privedla do naslednjega revolucionarnega premika v vašem podjetju. Pomembno pa se je zavedati, da se nič od tega ne bo zgodilo samo od sebe - raznoliki ljudje na kupu imajo velik potencial. Ta potencial se lahko pod neustreznim vodstvom spremeni v konflikte in odtujenost, s pravimi aktivnostmi in ustrezno strukturo pa lahko zbudi kreativo, inovativnost in občutek varne povezanosti. Tang in Schmidt (2021) v svojem delu odlično opozorita na velik pozitivni potencial, a hkrati tudi velik izziv, ki ga predstavlja raznolika, na enem mestu zbrana druščina. Naj vas to ne ustraši - največji zakladi se skrivajo za največjimi izzivi. Če se boste dogodka lotili na pravi način (ali našli ustreznega partnerja 😉), boste potencial ekipe brez težav obrnili v pravo smer.

7. Team building za podjetja: kaj nas torej uči znanost?

Team building za podjetja se je izkazal kot učinkovito, z znanostjo podprto orodje za izboljšanje produktivnosti, sodelovanja, kreativnosti in zadovoljstva zaposlenih. Raziskave jasno kažejo, da dobro zastavljene aktivnosti prinašajo dolgoročne pozitivne učinke, ki se kažejo tako v večji organizacijski uspešnosti kot v obliki psihološkega blagostanja zaposlenih.

Ključno je, da se team buildinga lotite premišljeno in strokovno. Ne zadostuje le občasno neformalno druženje - potreben je celosten pristop s skrbno načrtovanimi aktivnostmi, ki naslavljajo specifične potrebe vaše ekipe. Od izboljšane komunikacije do spodbujanja inovativnosti - učinki kakovostnega team buildinga segajo daleč preko samega dogodka.

Če želite izkoristiti polni potencial vaše ekipe in ustvariti povezano, produktivno in inovativno delovno okolje, je čas za akcijo. Z 16-letnimi izkušnjami in znanstveno podprtim pristopom vam lahko TBA pomaga oblikovati team building dogodek, ki dosegel to, kar si želite. Iskreno si želimo, da bi bil vaš naslednji team building za vaše podjetje več od sproščenega, a dolgoročno neproduktivnega druženja.

Stopite v stik z nami in skupaj bomo ustvarili team building izkušnjo, ki bo gotovo presegla vsa vaša pričakovanja.

 

Kontaktirajte nas!

Viri, iz katerih smo črpali

Akinade, M. E. in Onyebuchi, O. (2024). Impact of team building on organizational Performance: A theoretical review. IIARD INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMICS AND BUSINESS MANAGEMENT, 9(2), 1–11. https://doi.org/10.56201/ijebm.v9.no2.2023.pg1.11

Fabi, J. K. in Akinseinde, O. A. (2022). Stakeholders' evaluation of impact of team effectiveness on project performance among building professionals in Nigeria. International Journal of Advances in Scientific Research and Engineering (IJASRE), 8(11), 1-7. https://doi.org/10.31695/IJASRE.2022.8.11.1

Obiekwe, O., Mobolade, G. O. in Akinade, M. E. (2021). Team building and teamwork in organizations: Implications to managers and employees in work places. International Journal of Management, Social Sciences, Peace and Conflict Studies (IJMSSPCS), 4(1), 261-274.

Tang, M. in Schmidt, J. T. (2021). Fostering creativity in interdisciplinary and intercultural teams: The importance of team building and team management. In Elsevier eBooks (str. 55–79). https://doi.org/10.1016/b978-0-12-819993-0.00004-7

Ulabor, E. A., Akande, S. O. in Abiodun, O. B. (2020). Investigating Impacts of Team-Building and Organisational Leadership on corporate productivity: case study of selected employees in Osun State Nigeria. Business Management and Economics Research, 62, 21–29. https://doi.org/10.32861/bmer.62.21.29

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Team building za podjetja se zaključuje, udeleženci pa so navdušeni

Team building za podjetja: je resnično učinkovit?

Mentorica mentorira svoja mlada zaposlena

Timsko delo: Kako mentorstvo in dober vodja vplivata nanj

Udeleženci dobrega team building dogodka se objemajo po njegovem zaključku

Ideje za team building: 7 elementov, na katere ne smete pozabiti

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.