Skupina ljudi, ki predstavlja dobro timsko delo, je ravno prispela na vrh gore.

Timsko delo in kako ga izboljšati: globalna situacija in praktični nasveti

Timsko delo je supermoč 21. stoletja; če so člani tima angažirani, bo njihov tim bolj motiviran in dobičkonosen. Kaj lahko naredite, da to dosežete?

Timsko delo in kako ga izboljšati: globalna situacija in praktični nasveti

Timsko delo deluje le, če so timi in posamezniki angažirani, angažirani oz. zavzeti zaposleni, ki znajo funkcionirati v timu, pa neposredno vplivajo na uspešnost podjetja na vseh ravneh. To potrjujejo različni viri, najbolj zanimiva in aktualna pa je Gallupova študija, ki vključuje skoraj 200.000 različnih podjetij. Ugotovitve so nedvoumne: podjetja z visoko angažiranimi ekipami dosegajo boljše rezultate, večjo produktivnost in višjo dobičkonosnost.

Ta podatek je sploh relevanten, ker je stanje globalne delovne sile v vse prej kot zavidljivi situaciji; v lanskoletni raziskavi je Gallup (2023) izpostavil, da je kar 77 % zaposlenih neangažiranih ali pa celo aktivno nasprotujejo svojemu delodajalcu, kar naj bi globalno gospodarstvo letno stalo kar 8,9 trilijona dolarjev ali 9 % letnega globalnega BDPja.

Vedeti, kako angažirati svoj tim in spodbuditi timsko delo, je torej vse bolj izstopajoča supermoč 21. stoletja. Gallupova raziskava razkriva in potrjuje naša prepričanja o pomenu timske angažiranosti in njenem vplivu na uspeh podjetij.

V tem blog zapisu bomo raziskali:

  • Pomen timske angažiranosti za doseganje poslovnih ciljev.
  • Ključne ugotovitve Gallupove raziskave in njihov vpliv na razumevanje timskega dela.
  • Strategije za izboljšanje angažiranosti v vašem timu.

Globinsko razumevanje vseh vidikov timske dinamike in načinov, kako angažirati svoje ekipe, je ključnega pomena za vsako sodobno organizacijo, ki želi izkoristiti polni potencial svojih zaposlenih in doseči trajen poslovni uspeh.

Razumevanje timske angažiranosti in njenega vpliva na efektivno timsko delo

Timska angažiranost se nanaša na stopnjo čustvene in intelektualne povezanosti posameznikov s svojim delom in cilji ekipe. Visoka angažiranost timov jasno vpliva na timsko delo - poveča produktivnost, izboljša komunikacijo ter inovativnost. Uspešne ekipe temeljijo na visokem nivoju angažiranosti, kar omogoča uspešno sodelovanje in skupno reševanje izzivov.

Ključni dejavniki, ki vplivajo na angažiranost zaposlenih in na kvalitetno timsko delo, vključujejo:

  • Jasnost ciljev: Člani tima morajo razumeti svoje vloge in cilje, ki se tičejo njih in širše ekipe.
  • Podpora vodij: Vodje igrajo ključno vlogo pri spodbujanju motivacije; njihova glavna naloga je, da ustvarijo občutek podpore, varnosti ter ravno prave količine usmerjanja.
  • Priznanje in nagrade: Priznavanje dosežkov povečuje zadovoljstvo; motivacija in zavzetost zaposlenega jasno naraste, če je njegovo trdo delo prepoznano.
  • Možnosti za razvoj: Priložnosti za osebni in profesionalni razvoj spodbujajo zavzetost; občutek rasti je tako pomemben kot občutek varnosti.

Merjenje angažiranosti v timih se pogosto izvaja preko anket in vprašalnikov, ki ocenjujejo različne vidike delovne izkušnje, od jasnosti pričakovanj do možnosti za napredovanje. Poznavanje globalnih trendov in hkratno spremljanje situacije v vašem podjetju omogoča, da prepoznate področja, ki bi jih bilo treba izboljšati, in razvijete strategije za povečanje angažiranosti.

Razlike v angažiranosti med timi: kako vplivajo na timsko delo?

Variabilnost angažiranosti med različnimi timi lahko vodi do pomembnih razlik v uspešnosti podjetja. Gallupova raziskava je pokazala, da obstaja kar 23% razlika v dobičkonosnosti med timi z visoko in nizko ravnjo angažiranosti. Povezava med stopnjo angažiranosti članov tima in finančnimi rezultati podjetja je jasna ter statistično in finančno pomembna. Razvoj učinkovitega timskega dela in vlaganje v time torej ni le naloga za HR ekipo, ampak bi morala zelo skrbeti tudi finančnike in vodilne.

Kako torej zavzetost timov vpliva na uspeh podjetij? Timsko delo je ključno za doseganje skupnih ciljev, vendar se lahko kakovost sodelovanja močno razlikuje med različnimi ekipami. Timi z višjo angažiranostjo pogosto izkazujejo boljšo komunikacijo, večjo motivacijo in bolj učinkovito soočanje s problemi. Posledično so ti timi tudi bolj inovativni in produktivni, kar prispeva k boljšim poslovnim rezultatom celotnega podjetja.

Po drugi strani pa lahko timi z nizko angažiranostjo povzročijo upad produktivnosti, večji odstotek fluktuacije zaposlenih ter slabše zadovoljstvo strank, kar lahko na dolgi rok ogrozi stabilnost in rast podjetja. Ponavljamo se, pa vendar; razumevanje teh dinamik je ključno za sprejemanje strateških odločitev na najvišjih ravneh vsakega podjetja, saj dobro timsko delo vpliva na uspeh podjetij v vseh pogledih.

Povečanje angažiranosti članov tima je izziv, s katerim se sooča večina modernih podjetij. TBA se že več kot 16 let ukvarja prav s to nalogo; dober teambuilding program, ki ustreza znanstveno podprtim smernicam, lahko predstavlja zelo dragoceno orodje pri spodbujanju in razvoju kvalitetnega timskega dela.

Vpliv vodij na timsko delo angažiranost tima

Vodje imajo daleč najbolj pomembno vlogo pri oblikovanju delovnega okolja, ki spodbuja povezovanje znotraj tima, motivacijo in zadovoljstvo zaposlenih. Uspešen vodja zna prepoznati individualne potrebe članov svoje ekipe ter jih usmerjati k izpolnjevanju osebnih in skupnih ciljev, hkrati pa zna na ravni tima okrepiti zaupanje in občutek pripadnosti.. Najnovejši podatki kažejo na to, da najučinkovitejše vodenje temelji na empatiji in odprti komunikaciji.

Kako vodje vplivajo na motivacijo in zadovoljstvo članov tima?

  • Ustvarjanje pozitivne delovne kulture: Dober vodja skrbi za podporno in vključujoče delovno okolje, kjer se zaposleni počutijo spoštovane in cenjene.
  • Jasna komunikacija: Redna povratna informacija in transparentnost prispevata k boljšemu razumevanju nalog in pričakovanj, ustvarita pa tudi zaupanje in občutek vključenosti. Zanimivo je, da se povratna informacija močno povezuje z osebno angažiranostjo.
  • Spodbujanje profesionalnega razvoja: Če vodja jasno izpostavi priložnosti za rast in napredovanje posameznikov in ekipe, s tem krepi motivacijo ter željo po doseganju višjih ciljev.

Kakovost vodenja pojasni kar 70 % variance v timski angažiranosti.

Statistika o vlogi vodij pri ustvarjanju visoke ravni angažiranosti

Statistični podatki kažejo, da vodje vplivajo na kar 70% variance v angažiranosti zaposlenih. To pomeni, da je ustreznost vodenja ključni dejavnik pri zagotavljanju angažiranosti celotnega tima. Kompetentni vodilni bodo znali timsko delo dvigniti na višjo raven, s čimer bodo svoje ekipe usmerili k večji produktivnosti in uspešnosti.

Koristi visoke angažiranosti tima: če timsko delo teče kot po maslu, bo podjetje uspešno

Timsko delo, povečana produktivnost in višja dobičkonosnost kot posledica visoke ravni angažiranosti

Visoka angažiranost tima neposredno vpliva na produktivnost podjetja. Bolj angažirani člani tima so bolj motivirani, učinkoviti in proaktivni pri iskanju rešitev za kompleksne izzive. Posledično se to odraža v višji kakovosti njihovega dela, to pa vpliva dobičkonosnost celotne organizacije. Gallupova raziskava potrjuje, da ekipe z visoko angažiranostjo dosegajo bistveno boljše finančne rezultate.

Manjša fluktuacija in odsotnost z dela ter večja zvestoba strank

Visoka raven angažiranosti vodi tudi k manjši fluktuaciji zaposlenih in zmanjšanju odsotnosti z dela. Angažirani zaposleni čutijo pripadnost podjetju in so manj nagnjeni k iskanju novih priložnosti drugje. Poleg tega se njihova zavzetost odraža v kakovostnejši interakciji s strankami, kar povečuje tudi zvestobo strank. Zadovoljstvo zaposlenih se prenese na zadovoljstvo strank, zadovoljne stranke pa ostanejo in zagotovijo stabilen vir dohodka, kar je ključno za dolgoročni uspeh.

Strategije za izboljšanje timske angažiranosti in timskega dela

Timsko delo je ključni dejavnik uspešnosti podjetja, zanj pa so pomembni zavzeti zaposleni, ki si zaupajo in dobro komunicirajo. Obstajajo različne strategije za krepitev timskega dela v podjetju, od delavnic in treningov do zahtevnih mentorskih programih za vodilne. Orodje, ki se je po naših izkušnjah izkazalo kot najbolj univerzalno učinkovito pri povezovanju timov, pa so dobri team building programi. Dober timski program je zasnovan tako, da prek različnih aktivnosti krepi pomembne elemente, ki spodbujajo komunikacijo, kohezivnost in timsko delo.

Pomen team buildinga za izboljšanje komunikacije in zaupanja med člani tima

  • Komunikacija in sodelovanje: Dobre team building aktivnosti vključujejo naloge, ki zahtevajo jasno in učinkovito komunikacijo ter sodelovalnost vseh udeležencev. Izvajanje teh nalog pomaga članom tima razviti boljše komunikacijske veščine, kar vpliva tudi na učinkovitost njihovega dela v timu.
  • Zaupanje: Preko skupnih izkušenj v neformalnem okolju se gradi zaupanje med člani tima. To zaupanje nato prenesejo v delovno okolje, kar vodi do bolj kohezivnega in produktivnega tima.

Več o ključnih elementih dobrega timskega dogodka lahko preberete tule.

Kako team building programi povezujejo ekipo?

  • Reševanje konfliktov: Sodelovanje v različnih team building aktivnostih in predvsem skupno reševanje izzivov omogoča članom tima, da se nesporazumov ali konfliktov lotijo na konstruktiven način. Aktivnosti, ki vključujejo reševanje problemov, simulirajo realne situacije in omogočajo članom tima prakticiranje tehnik za reševanje sporov. Ko se podobni izzivi pojavijo v njihovi ekipi, bodo opremljeni s tehnikami, ki jim bodo omogočale veliko bolj konstruktivno timsko sodelovanje.
  • Motivacija zaposlenih: Team building programi pogosto vključujejo elemente zabave in izzivov, kar povečuje motivacijo zaposlenih. Uspešno premagovanje izzivov v teh programih krepi občutek dosežka in pripadnosti med člani tima, kar pozitivno vpliva na njihovo zavzetost in produktivnost.

Kaj znanost pravi o učinku premišljenega timskega dogodka na timsko delo, lahko preberete na tej povezavi.

Investicija v ekipo kot strateška naložba, ki dolgoročno izboljša timsko delo

Misija naše agencije je spodbujanje timskega dela; naše delo sledi trendom, lastnim opažanjem, znanosti in teoretičnim modelom. Glavni cilj vsakega našega timskega programa je, da preseže hedonsko uživanje na račun firme (čemur bi rekli Team bonding, ne team building) in prek premišljenih korakov ekipo vodi do stopnje večje povezanosti, efektivnosti in produktivnosti. Investiranje v team building ni strošek za zabavanje zaposlenih, temveč predstavlja ključno strateško naložbo, namenjeno dolgoročni rasti podjetja. To ne pomeni, da se udeleženci na naših programih ne zabavajo - nasprotno, glasnega smeha nikoli ne manjka. Bolj gre za to, da želimo s programi združiti cilje HR ekip in vodilnih ter željo udeležencev po zabavi. Naša filozofija je edutainment - učenje skozi zabavo. Verjamemo, da udeleženci največ odnesejo, če so sproščeni, dobro razpoloženi in motivirani. Prav tako nam je zelo pomembno, da vsak program prilagodimo željam naročnika, ciljem in specifikam ekipe. Podjetja, ki se zavedajo pomena timske angažiranosti in jo aktivno spodbujajo, dosegajo višje ravni produktivnosti in inovativnosti; o čemer lahko veliko preberete v naših Referencah.

Ključne koristi dobrega team building dogodka

  • Izboljšanje komunikacije: Redne team building aktivnosti razvijajo efektivno komunikacijo med člani tima, kar vodi do boljšega razumevanja in učinkovitejšega sodelovanja.
  • Povezovanje članov tima: Aktivnosti, ki gradijo zaupanje in timski duh, krepijo medosebne odnose ter ustvarjajo občutek pripadnosti.
  • Motivacija in zadovoljstvo: Če se člani tima na dogodku počutijo cenjene in vključene, bo to še dolgo vplivalo na večjo motivacijo ter zadovoljstvo pri delu.

Pomen timske angažiranosti za uspešnost podjetja

Najnovejša Gallupova raziskava poudarja, da imajo podjetja z visoko angažiranimi ekipami (zgornji kvartil) 23 % višji dobiček od tistih v spodnjem kvartilu.

Ti podatki kažejo na jasno povezavo med kakovostjo timskega dela in poslovnim uspehom. Podjetja, ki vlagajo v team building dogodke kot del svojih strateških načrtov, ne vlagajo le v notranje delovne procese, temveč tudi v svojo konkurenčnost na trgu.

Dolgoročni vplivi

Investicije, ki spodbujajo timsko delo in angažiranost zaposlenih, prinašajo jasne dolgoročne koristi; večji dobiček, višja motiviranost in manjša namera po odhodu med zaposlenimi so le nekateri od zelo številnih pozitivnih učinkov.

Podjetja z visoko angažiranimi ekipami izkazujejo nižje stopnje fluktuacije zaposlenih, več dobička, večjo motiviranost in manj odsotnosti z dela.

To pomeni, da ima podjetje, ki vidi potencial človeške povezanosti in vanj vlaga, na dolgi rok v resnici manj stroškov, povezanih z nadomeščanjem osebja, ter večjo poslovno uspešnost, ki investicijo v ekipo hitro (in z obrestmi!) povrne.

Strateške naložbe v ekipe so nekaj, čemur se je v 21. stoletju res težko izogniti. Verjamemo v svoje dogodke in v svoje delo, rezultate dobro zastavljene investicije v ekipo pa spremljamo že več kot 16 let.

Še nekaj konkretnih predlogov iz naše ponudbe: uporaba modernih tehnoloških team building programov, kot je Go Team, pomaga doseči večjo motiviranost udeležencev in poveča učinkovitost programa. Programi, kot so PoleTIMo, Timodrom in Orkester, so odličen primer tega, kako lahko team building postane zabavna in ustvarjalna izkušnja ter hkrati pomembna strateška naložba za podjetje, s čimer združi interese vodstva in želje udeležencev.

Gallupova raziskava: ključni rezultati in implikacije za podjetja

Pomen timske angažiranosti za uspešnost podjetja: Kaj razkriva najnovejša Gallupova raziskava?

Ključne ugotovitve najrelevantnejših Gallupovih raziskav, ki si jih je vredno zapomniti, so:

  • 70% variance: Raziskava razkriva, da značilnosti vodje pojasnijo kar 70% variance v angažiranosti tima. Vodilni, pozor: vaše odločitve in odnos do ekip imajo zelo velik vpliv na kadrovsko in finančno uspešnost podjetja. Ne želimo vas prestrašiti, je pa prav, da se zavedate svoje odgovornosti 😉
  • 23% razlika v dobičkonosnosti: Raziskava je pokazala, da obstaja do 23% razlika v dobičkonosnosti med visoko angažiranimi in nizko angažiranimi timi. Angažirani timi se lahko pohvalijo z večjo produktivnostjo in posledično višjimi prihodki. Kam spada vaša ekipa?
  • Zmanjšana fluktuacija in odsotnost z dela: Visoka raven angažiranosti zaposlenih vodi k manjši fluktuaciji zaposlenih ter manjšemu številu odsotnosti zaradi bolezni ali drugih razlogov. To pomeni stabilnejše delovno okolje in nižje stroške za podjetje.
  • Večja zvestoba strank: Podjetja z visoko angažiranimi zaposlenimi beležijo večjo zvestobo svojih strank. Zadovoljni zaposleni namreč bolje skrbijo za potrebe strank, kar povečuje njihovo zadovoljstvo in pripadnost blagovni znamki.
  • Manj tatvin: zadovoljni, motivirani in povezani zaposleni veliko manj verjetno kradejo podjetju.
  • Večja produktivnost: Gallup poroča o skoraj 20 % večji produktivnosti prodajnikov v zgornjem kvartilu najbolj angažiranih zaposlenih (napram spodnjim 25 %).
  • Večja varnost pri delu: kar 64 % manj nesreč doleti zaposlene, ki so visoko angažirani. Kdor je zadovoljen z delom in ekipo, očitno bolj pazi nase - ali pa ekipa bolj pazi nanj.
  • Kaj 81 % manj absentizma v zgornjem kvartilu najbolj angažiranih zaposlenih; če na delu uživaš in si član produktivne ter povezane ekipe, ne želiš (namerno) manjkati.
  • Večja kvaliteta dela: spodnji kvartil najmanj angažiranih zaposlenih pri delu naredi skoraj pol več napak v primerjavi z najbolj angažiranimi (41 % razlika).

Dotaknili smo se vrha ledene gore; če želite izboljšati angažiranost svoje ekipe in kvaliteto njenega dela, se splača poglobiti v celotno študijo, ki jo citiramo spodaj. Podatki pa nedvoumno potrjujejo, da vlaganje v ustvarjanje visoko angažiranih timov prinaša merljive in zelo pomembne poslovne koristi.

Kontaktirajte nas!

 

Viri

Harter, B. J. (12. september 2024). World’s largest ongoing study of the employee experience. Gallup.com. https://www.gallup.com/workplace/649487/world-largest-ongoing-study-employee-experience.aspx

 

Gallup. (7. januar 2023). The benefits of employee engagement. Gallup.com. https://www.gallup.com/workplace/236927/employee-engagement-drives-growth.aspx

 

Gallup (2024). State of the Global Workplace Report. Gallup.com. https://www.gallup.com/workplace/349484/state-of-the-global-workplace.aspx

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Skupina ljudi, ki predstavlja dobro timsko delo, je ravno prispela na vrh gore.

Timsko delo in kako ga izboljšati: globalna situacija in praktični nasveti

Team building za podjetja se zaključuje, udeleženci pa so navdušeni

Team building za podjetja: je resnično učinkovit?

Mentorica mentorira svoja mlada zaposlena

Timsko delo: Kako mentorstvo in dober vodja vplivata nanj

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.