Fant uživa v morju, medtem ko razmišlja o zadnjem dobrem timbildingu

Poletna borba s prokrastinacijo: nasveti za vodilne in HR ekipo

Najraje imamo znanstveno podprte nasvete, ki se skoraj popolno skladajo s 15 letnimi izkušnjami naše teambuilding agencije. Tokrat smo se osredotočili na pet preverjenih strategij, ki jih lahko uporabite, če želite premagati "poletni blues".

Poletje je pred vrati, z njim pa sončni dnevi, vročina in tudi sproščeno poletno vzdušje, ki nas lahko hitro zavede v prokrastinacijo. Številna podjetja se v poletnih mesecih soočajo z velikim padcem v produktivnosti. Raziskave potrjujejo, da se poleti produktivnost zaposlenih zmanjša za približno petino, projekti pa trajajo okoli 13 % dlje. S premišljenim pristopom, ki temelji na znanstvenih raziskavah, statistikah in naših bogatih izkušnjah (15 let!), smo pripravili pet praktičnih nasvetov, ki jih lahko v počasnih poletnih mesecih s pridom uporabite v svojem podjetju.    

1.        Uvedite poletni delovni čas ali fleksibilen urnik

Razmislite o uvedbi fleksibilnih urnikov ali nekoliko krajšega delovnega časa. Polovični petki, fleksibilni začetki delovnega dne ali štiridnevni delovni teden; v poletnem času bo večji občutek svobode dvignil moralo in motiviranost zaposlenih za delo. Poleg tega je ravno poletje odličen čas za poskusno uvedbo dela na daljavo; zaposleni bodo v sončnem poletnem obdobju še bolj cenili dodatno svobodo kot sicer, kar se bo poznalo tako na motiviranosti in engažiranosti kot na predanosti svojemu delu. Ne pozabite: študija Univerze v Pensilvaniji je pokazala, da so zaposleni, ki delajo od doma, 13 % bolj produktivni od tistih, ki delajo v pisarni!  

2.        Spodbudite uporabo dopusta

Poletje je odličen čas za koriščenje dopusta; vročina in sonce pač sama od sebe kličeta k počitku in uživanciji. Če imajo zaposleni med poletjem čas in priložnost, da se dejansko spočijejo, bodo veliko bolj produktivni, ko se vrnejo na delo (tudi če bo takrat še vedno poletje!). Naj se neikoriščeni dopusti ne kopičijo; spodbudite ekipo, da si vzame poleti čas za oddih. Utrujeni zaposleni niso le manj motivirani, ampak tudi veliko slabši v svojem delu; verjetnost, da se bodo bolnišnični pripravniki zbodli s skalpelom ali iglo, je pri utrujenih večja za kar 61%!

3.        Izboljšajte udobje v pisarni

Vročina ni nekaj, kar pozitivno vpliva na funkcioniranje naših možganov; nasprotno, temperature nad 25°C pomembno zmanjšajo produktivnost zaposlenih. Nekatere študije navajajo, da se z vsako stopinjo nad 25°C produktivnost zmanjša za več kot 2 %. V pisarni, v kateri je 30 stopinj poletna stalnica, lahko torej pričakujete vsaj 10 % nižji output zaposlenih. Poskrbite torej, da bo delovno okolje tudi v poletnih mesecih prijetno; pisarna hladna, hladna pijača zagotovljena. Na ta način se bodo zaposleni lažje osredotočili in poletju navkljub ostali produktivni.  

4.        Organizirajte kvalitetne teambuilding aktivnosti

Zig Ziglar je enkrat izjavil tole: ”Ljudje pogosto pravijo, da motivacija ne traja dolgo. No, niti kopanje ne – zato ga priporočamo vsak dan." S to slavo izjavo je zelo lepo povzel, da spodbujanje motivacije ni nekaj, kar lahko naredimo enkrat na leto in pričakujemo, da se bo samo od sebe ohranilo. Motiviranje zaposlenih mora torej postati rutina; sploh v poletnih mesecih je odličen čas za organizacijo kvalitetnega dogodka, ki bo prek zabavnih aktivnosti zaposlene motiviral za delo. Poleti predlagamo sproščene aktivnosti v naravi, kot so Od grozdja do vina ali Fabijanijev simbol. Kdo ve – morda bo pa ravno teambuilding ustvaril nova vseživljanjska prijateljstva med zaposlenimi. In vsi smo že slišali za Gallupovo raziskavo, da so zaposleni, ki imajo na delovnem mestu najboljšega prijatelja, kar sedemkrat bolj produktivni od ostalih

5.        Postavite jasne cilje in pričakovanja

V času, ko produtkivnost organsko upade, so roki, jasni cilji in splošno sprejeta pričakovanja ključni elementi, ki bodo pomagali ohraniti osredotočenost ekipe. Naj v poletnih mesecih vsi jasno razumejo, kaj se od njih pričakuje. Različne študije potrjujejo, da postalvjanje ciljev za 10-25% poveča produtkvinost – tudi če ciljev ne spremljajo finančne spodbude.

Vsak izziv je hkrati tudi priložnost za rast – tudi počasni poletni meseci. Z nekaj premišljenimi prilagoditvami lahko iz ”mrtve sezone” pridemo močnejši, bolj povezani in bolj motivirani. Če si večina zaposlenih poletje vzame bolj ”na off”, si vi kot kadrovnik ali vodilni tega pač ne morete privoščiti; že z implementacijo naših petih ključnih vodil za premagovanje demotiviranosti v ”off” sezoni boste imeli dovolj dela:)    

Nasveti o ustvarjanju pravih timov

Novosti na področju aktivnosti, timskih del in izobraževanj

Fant uživa v morju, medtem ko razmišlja o zadnjem dobrem timbildingu

Poletna borba s prokrastinacijo: nasveti za vodilne in HR ekipo

Dobro vodenje vodi v timsko delo

Umetnost vojne in vodenje: kaj se lahko vodilni naučijo iz filozofije Sun Tzuja za doseganje optimalnega timskega dela

Management

Mikromanagement ubija korporativno kulturo

V bazo znanja

Ustvarjamo rešitve za vaš tim

Predani smo k razvijanju inovativnih timskih programov, ki pomagajo k rasti ekipe in podjetja.

 

TBA mesečnik

Vabimo vas, da spremljate naš mesečnik TBA Komunikator, v katerem pišemo o trendih in inovacijah v teambuildingu ter vas obveščamo o dogajanjih v TBA.